De multe ori asociatiile de bloc sau proprietarii de vile se lovesc de o problema relativ simpla ce se dovedeste a fi foarte complicata pe masura ce timpul trece: reparatia instalatiei de interfon sau reparatia videointerfonului.  Pe net sunt sute de fime mici si mari, vechi si noi ce au ca obiect de activitate interfonul de bloc, de vila.

Dintre aceste sute de firme, profesioniste in domeniu, doar cateva pot si repara cu adevarat  un video – interfon, restul, grosul firmelor se ocupa cu inlocuitul vechiului interfon cu altul nou sau second-hand care functioneaza. Solutia inlocuitului este mai scumpa, in  general, decit reparatul interfonului, insa are avantajul pentru client ca asigura un upgrade catre tehnologia de azi, ofera macar un an de functionare fara probleme (garantia data de producator), si asigura un aspect nou si modern intrarii in locuinta.

Dezavantajul inlocuirii interfonului defect cu altul nou este pretul, de aproape 3 ori (macar de  atitea ori) mai mare decit costul unei reparatii.  Daca se hotaraste inlocuirea intregii instalatii de interfon, pentru ca firma meseriasa nu e in stare sa repare interfonul, atunci costurile zboara catre de 10 sau 20 de ori valoarea reparatiei interfonului defect. Un alt dezavantaj este acela ca se continua o relatie comerciala, contractuala cu o firma ce nu va fi in stare sa repare nici acest nou interfon daca va fi nevoie.  Dupa expirarea garantiei date de catre producator/importator firmei ce a montat  noul interfon, va reapare problema interfonului defect si a gasirii unei firme care sa fie in stare sa repare interfonul, sau poate veti hotari iar o inlocuire de interfon.

Pe piata bucuresteana se observa din plin activitatea acestor firme noi sau vechi care fac inolcuiri de interfoane atunci cind este nevoie de reparatie de interfoane.  Dovada este in primul rind inlocuirea instalatiilor de tipul Interada sau DiosEta cu interfoane Resel sau Genway, sau mai rar cu interfoane Electra si Betamax.

Un ghid de bune practici pentru administratorii de bloc, proprietarii de vile  sau administratorii de firme, atunci cind vor sa isi repare interfonul sau orice alt lucru, atunci cind cheama o firma este sa urmareasca ca firma respectiva sa repare interfonul si nu sa ofere ca solutie inlocuirea interfonului cu altul nou. Inlocuirea este necesara doar in citeva cazuri speciale, cind nu exista piese de schimb sau solutii alternativa la reparatia componentelor defecte dintr-un interfon.  Un alt punct de urmarit este sa cereti chitanta si factura pentru reparatie sau piese inlocuite, pentru taxe platite, pentru orice vi se solicita  bani. Si puneti-va multe intrebari atunci cind reprezentantii unei firme nu va ofera ei , din proprie initiativa, chitanta si factura pentru banii solicitati. Ar trebui ca in viitor sa nu mai apelati la acea firma, nu este o simpla evaziune fiscala, e garantia ce o primiti ca in viitor veti avea probleme cu acel echipament si cu acea firma. Nu veti putea sa reclamati si nici sa beneficiati de garantie in lipsa unor documente  fiscale corecte.

Pentru a putea face reparatii de interfoane o firma are nevoie de un laborator de reparatii electronice, dotat cu tehnica corespunzatoare dar, mai mult decit toate echipamentele pentru reparatii interfoane, acel laborator are nevoie de unu sau de mai multi electronisti adevarati, cum s-ar zice de niste electronisti de moda veche, care stiu meserie si nu fac doar inlocuiri de subamsable   vechi cu altele noi (cazul cel mai fericit in multe cazuri), sau verifica intefonul, il declara ars si il inlocuiesc cu altul (cazul nefericit, cel mai comun).  Un elctronist bun este platit bine,  cum nu multi patroni isi platesc bine angajatii, rezultatul este ca nu au electronisti care sa poata repara interfoane si nici nu vor sa aiba, sunt multumiti cu inlocuitul mereu al unitatilor de interfon ce nu pot fi usor reparate. De platit, plateste  asociatia de bloc, locatarul de bloc sau vila, de incasat, incaseaza patronul firmei de interfon.  Angajatul firmei respectiva va fi incintat de bacsisul lasat de dvs sau de mica lucrare la negru pe care  o va face pentru dvs. fara factura, chitanta sau garantie (aici de multe ori se afla in competitie cu patronul sau ce nici el nu iubeste documentele fiscale sau garantia acordata pentru lucrarile efectuate).

Recomandarea noastra este sa mentineti legatura, service-ul, cu o firma de care ati fost multumiti , testata in timp, cu preturi moderate si care va ofera promtitudine, calitate, seriozitate.  Nu uitati ca instalatia de interfon se repara , nu este nevoie sa schimbati  toata instalatia de interfon, nici unitatea centrala. In rest puteti face upgradari ale instalatiei actuale de interfon, videointerfon adaugind accesori ce va cresc comfortul ca: un cititor de cartele de acces, o broasca moderna, un post nou de interfon (rezolva 80% din problemele locatarilor fata de 20% cit ar rezolva pentru locatari schimbarea unitatii centrale), cosmetizarea unitatii centrale, etc.